İçeriğe geç

Buğdayda Kardeşlenmeyi Artırmak Için Ne Yapmalı

Buğday ne zaman kardeşleme yapar?

Ekim zamanına göre buğdayın tahmini kardeşlenme süreleri: İlimizde; erken ekilen buğday çeşitlerinde kardeşlenme ARALIK ayında, normal ekilen buğday çeşitlerinde kardeşlenme OCAK ayında, geç ekilen buğday çeşitlerinde ise kardeşlenme ŞUBAT ayında başlamaktadır.

Buğdayda potasyum ne işe yarar?

Potasyum, buğday bitkisinin gelişmesini, verimini ve kalitesini etkileyen ve ayrıca fazla azotun olumsuz etkilerini azaltan bir bitki besin maddesidir. Buğdayın potasyum tüketimi gelişme döneminin başlangıcında düşük olup, cıvata döneminin sonuna doğru ve çiçeklenme başlangıcında en yüksek değere ulaşır.

Buğdaydan en iyi verim almak için ne yapılmalı?

Genel bir kılavuz olarak buğday yetiştiriciliğinde dekara 600 kg’ın üzerinde verim elde etmek ve dengeli gübrelemeyi sağlamak için 12-14 kg/gün saf azot ve 4-5 kg/gün fosfor dozları yeterlidir. Fosforlu gübreler ekim sırasında veya ekimden önce toprağa verilmelidir.

Buğdayın proteini nasıl artar?

Buğday taneleri protein ve nişasta içerir ve çok yağmurlu yıllarda nişasta tanede daha uzun süre kalır ve daha büyük miktarlarda birikir. İstenilen protein içeriğine ulaşmada en önemli faktör azot gübrelemesidir, çünkü proteinlerin yapı taşı azottur.

Kardeşlenme dönemi nedir?

Bitkinin kök sayısı kardeşlenme, yani her çimlenen tohumdan birkaç sapın oluşması nedeniyle artar. Tüm kardeşlenme bitkinin kök bölgesinde gerçekleşir. Kardeşlenmenin şiddeti; çeşide (genotipe), toprak ve iklim faktörlerine, ekim zamanına (yaz-kış ekimi) ve ekim sıklığına (norm) bağlıdır.

Buğdaya üre gübresi hangi ayda atılır?

Üre gübresi kullanmak isteyenler nisan ayının ilk haftasında uygulamayı tamamlamalıdır. Ekmeklik buğday, arpa ve sert buğdaya sulama koşullarında iki kez uygulanması önerilen azotun ilk porsiyonu kardeşlenme dönemi sonunda ve sap başlangıcında 15 kg’dır.

Buğdayda kalsiyum ne işe yarar?

Kalsiyum iyonları, terlemeye bağlı olarak ksilem boruları aracılığıyla tüm bitki dokularına taşınır. Kalsiyum, yeni gelişen hücre dokusunun uç noktalarının gelişimi ve köklerin ve çiçeklerin normal oluşumu için önemlidir. Kalsiyum hücre duvarlarında bulunur. Hücre duvarının yapı taşıdır.

Toprakta potasyum eksikliği nasıl anlaşılır?

Potasyum. Toprakta doğal olarak bulunur. Eksikliğinde yapraklarda sararma görülür. Ayrıca çizgili sarı bir görünüm veya yaprakların bükülmesi de görülebilir.

Buğdaya 26 nitrat ne zaman atılır?

Azotun ilk kısmı ekimden önce veya ekimle birlikte 20-20-0 gibi kompleks gübrelerden biriyle, ikinci kısmı Şubat ayı sonu üre (%46 N) formunda, son üçte biri ise Mart ayı sonu, Nisan ayı başında amonyum nitrat (%26 N veya %33 N) formunda uygulanmalı ve uygulama tarlaya serpme şeklinde yapılmalıdır.

Buğday hangi gübreyi sever?

Yapılan araştırmalar sonucunda; Bölgemizde buğdaya kuru şartlarda 6-8 kg/da N, 9 kg/da P2O5, sulu şartlarda ise 16 kg/da N, 13 kg/da P2O5 oranında azotlu ve fosforlu gübre verilmesi önerilmektedir. Azotlu gübrenin ilk yarısı ve fosforlu gübrenin tamamı ekimle birlikte, azotlu gübrenin ikinci yarısı ise kardeşlenme başlangıcında uygulanmalıdır.

Buğdayda çinko ne işe yarar?

Buğdayda çinko kullanımı, bitkideki oksin hormonunu aktive ettiği için kardeşlenmeyi destekler. İki yaprak arasındaki bağlantıyı uzatır ve çalımsı büyümeyi önler. Bu, yaprak bıçaklarının yayılmasına neden olur. Buğday tanelerinin kırmızı bir renk almasını sağlar.

Dap gübresi buğdaya ne kadar atılır?

Dekara verilecek ortalama DAP gübresi miktarı ürüne göre şu şekilde hesaplanır: Buğday: 13-21 kg. Arpa: 9-14 kg. Dane ve silajlık mısır: (orta ve ağır topraklarda) 23-37 kg.

Proteini en yüksek buğday hangisidir?

Çeşitlerin protein oranları incelendiğinde; protein oranı en yüksek olan çeşidin Dağdaş olduğu görülmüştür (NIR yöntemi ile %13.030, Dumas yöntemi ile %13.335, Kjedahl yöntemi ile %13.265 ve ortalama %13.210). Yine Altay çeşidi için ortalama oran %12’dir.

Buğday neden çimlenmez?

Tohum Kalitesi Bazen buğday, tohumun alışılmadık derecede uzun bir uykuda kalma süresine ihtiyacı olduğu için çimlenemez. Bunu tarlada tespit etmek zordur ve çiftçilerin gereksiz yere yeniden ekim yapmasına yol açabilir. 10 Ekim 2016 – Tohum Kalitesi Bazen buğday, tohumun alışılmadık derecede uzun bir uykuda kalma süresine ihtiyacı olduğu için çimlenemez. Bunu tarlada tespit etmek zordur ve çiftçilerin gereksiz yere yeniden ekim yapmasına yol açabilir.

Un kalitesi nasıl anlaşılır?

Unun rengi, protein oranı, protein kalitesi, homojenliği, su kaldırma özelliği, yoğurma ve fermantasyon toleransı, hamurun gaz üretme kabiliyeti, glutenin gaz tutma kapasitesi ve diastatik aktivitesi ekmek ununun kalitesini belirleyen başlıca kriterlerdir.

Ekin biçme zamanı ne zaman?

Türkiye’de buğday hasadı bölgelere göre değişir, ancak Mayıs ve Ağustos ayları arasında gerçekleşir. Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgesinde hasat Mayıs ayında gerçekleşirken, Marmara ve Orta Anadolu bölgelerinde Haziran veya Temmuz gibi erken bir tarihte gerçekleşebilir.

Buğday hangi aylarda başak verir?

Buğday bitkisinin en çok suya ihtiyaç duyduğu veya kullandığı dönemler, gövde oluşumu, başak oluşumu ve süt üretimi dönemleridir. Başak değişimi Mart ayı sonunda, başak oluşumu Nisan ayı başında ve süt olgunlaşması Mayıs ayı başında gerçekleşir.

Süt olum dönemi nedir?

Süt üretim dönemi (protein birikimi): 20-25 gün süren bu dönemin sonunda tanenin su oranı yaklaşık %60 olur ve tanenin içi boza kıvamına gelir.

Mart ayında buğday ekilir mi?

Buğday sonbaharda ekilir, kışın büyür ve yazın hasat edilir. Mart ayı ekim için önerilmez çünkü uygun hava ve toprak koşulları sunmaz. Buğday çeşidi ne olursa olsun, tüm ekimler sonbaharın sonunda ve kışın başında yapılmalıdır.

Tavsiyeli Bağlantılar: Mac Bilgisayarda Et Işareti Nasıl Yapılır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hipercasino şişli escort deneme bonusu
Sitemap
casibom