İçeriğe geç

Eski Dilde Bıldır Ne Demek

Eski Türkçede bıldır ne demek?

XIV-XVIII. 19. yüzyıl eserlerinde “bıldırcın” (رﯾدﻟﯾﺑ/ ردﻟوﺑ/ ردﻟﯾﺑ/ ردﻟﺑ)” biçiminde görülür ve “geçen yıl” anlamına gelir. Kastamonu yöresi lehçesinde bu kelime “bıldırcın” telaffuzu ve yazımıyla korunmuş olup “geçen yılın parçası” anlamına gelir.

Bıldır kelimesi ne anlama gelir?

Bıldırcın, eski çağlardan beri kullanılan “geçen yıl” anlamına gelen bir kelimedir. Orta Anadolu bölgesinde daha sık karşılaştığımız bu kelime, ülkemizin bazı bölgelerinde de sıklıkla kullanılmaktadır. Bir önceki yıla atıfta bulunmak ve onu daha kısa tanımlamak için uygun bir kelimedir.

Eski dilde dolunay ne demek?

Dolunay – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe tōlun āy kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe tōlun “dolu, dolu” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe tōl- fiilinden ve Eski Türkçe +In ekinden türemiştir.

Boncuk eski dilde ne demek?

İnci – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçede yazılı örneği olmayan *inci biçiminden türemiştir. (NOT: Bu biçim Eski Türkçedeki monchuk veya munchuk “süs taşı” sözcüğüyle ilişkilidir.) Bu sözcük Orta Farsçadaki pondiḳ “küçük top, mermer, fındık” sözcüğünden ödünç alınmıştır.

Eski Türkçede çirkin ne demek?

Kubh: “çirkinlik, iğrençlik, çirkin iş, kötü iş ve eylem”; zişt: “çirkin, kubh, kerîh”; bed: “kötü, fena, çirkin, nahoş” anlamına gelir (Şemseddin Sami, 2008: 282, 265, 1049). Ayrıca çirkinliği ifade eden bu temel terimlerin bir de “kötü” anlamı vardır.

Bıldırkı ne demek?

[1] (argüman) Geçen yıl, bir yıl önce.

Halk dilinde Bibi ne demek?

1. argo. Babanın kız kardeşi, teyze. 2. alternatif. hanım, kadın.

Sinop bıldır ne demek?

Bıldırcın yılı: geçen yıl. Başlık: Diken.

Argoda bıçkın ne demek?

Eski Türkçede “bıçmak”, kesmek, dilimlemek ve bölmek anlamına gelir. “Bıçki dikiş” ve “bıçak” kelimelerinin yanı sıra, “bıçkın” kelimesi de bu fiilden türemiştir. En ufak bir konuda kavga eden insanlara eşek denir. Bu kelime aynı zamanda çapkın insanlar için de kullanılır.

Eski Türkçe ay ne demek?

Eski Türkçedeki āy kelimesinden gelir; “gök cismi, zaman birimi”.

Eski dilde Gökyüzü ne demek?

Tengri, Tanrı, Eski Türkçe’de Cennet; Eski Türklerin ve Moğolların inançları olan Tengriizm’de Cennet, Tanrı (Kök Tengri) veya Cennetin Yüce Ruhu’dur. Ayrıca Orhun yazıtlarında ilk çözülen kelimedir ve “𐱅𐰭𐰼𐰃” olarak yazılır.

Eski Türkçede ay ışığı ne demek?

Ayçıl: Ay ışığı demektir. Ayda: Ay kadar güzel bir insan ve dere kenarında yetişen güzel kokulu çiçek demektir.

Eski dilde umut ne demek?

Umut kelimesi, Eski Türkçede “istemek, umut etmek” anlamına gelen um- fiilinden, Türkçede +ut ekiyle türemiştir. Öte yandan, Farsça “umut” kelimesinin bir alıntısı olduğu da düşünülmektedir. Türkçede ilk kullanımı 15. yüzyıldan önce Dede Korkut kitabında görülür.

Eski dilde ay parçası ne demek?

“Ay parçası” ifadesi dilimize Divan edebiyatından girmiştir. Bir kadının çok güzel olduğunu söylemek için kullanılır. Ay yüzlü ve ayın on dördü kadar güzel ifadeleriyle eş anlamlıdır.

Eski dilde çaşıt ne demek?

Özet: Eski Türkçedeki spēut “iftira, karalama” sözcüğü ve aynı kökten türemiş çeşitli sözcükler Uygur döneminde yaygın olarak kullanılmıştır.

Eski Türkçede ancak ne demek?

Eski Türkçedeki ança ok kelimesinden gelir. “Aynen öyle” anlamına gelir.

Eski dilde soba ne demek?

Soba kelimesinin etimolojik kökeni, eskiden kullanılan aletlere dayanmaktadır: Macarcada “şömine, duvara gömülü soba” anlamına gelen szoba kelimesi, Türkçede fırına dönüşmüştür.

Eski Türkçede Bablı ne demek?

Bâb-ı Âlî veya sadeleştirilmiş haliyle Bâbıâlî, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Sadrazam Sarayı’nın adıdır. 18. yüzyılın sonuna kadar Paşa Sarayı, Paşa Kapısı veya Bâb-ı Âsafî olarak da bilinen Sadrazam Sarayı, I. Abdülhamid döneminden itibaren Bâb-ı Âli olarak anılmıştır.

Eski Türkçede var ne demek?

var – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe bār “sahip olmak, özellik (isim); “var (yüklem)” kelimesinden türemiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir