Türklerde Nardugan Bayramı nedir?
Uzun bir savaştan sonra, gündüz geceyi yenerek kazanır. Bu, Türklerin beyaz çam ağacının altında büyük şenliklerle kutladığı güneşin zaferi ve yeniden doğuşudur. Güneşin yeniden doğuşu, yeni bir doğum olarak algılanır. (nar=güneş, tugan, dugan=yükselen) Doğan güneş.
Şebi Yelda Nardugan Bayramı nedir?
Yelda (Farsça: شب یلدا, Şeb-e Yeldā, Azerice: Çillə Gecesi) en uzun gecedir. İran’da 2000 yıldan fazla bir süredir 20-21 Aralık gecesi kutlanan ve günlerin kısalmasının sonunu işaret eden şenliklerin adıdır.
21 Aralık hangi özel gün?
Kış gündönümü (yaklaşık 21 Aralık), güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi’ne dik geldiği andır. Kuzey Yarımküre’de günler uzamaya başlar ve Güney Yarımküre’de günler kısalmaya başlar. Bazı ülkelerde bu tarih, Kuzey Yarımküre’de kışın, Güney Yarımküre’de yazın başlangıcı olarak kabul edilir.
Nardugan Bayramı Ayaz Ata nedir?
İlk kar yağdığında ve ilk soğuk hava geldiğinde kutlanan bayramdır. Bu bayramla bir ilgisi olabilir. Shahta Ata kelimesi “Şaxta Baba (Azerbaycan)” aynı zamanda Azerice’de Soğuk Ata veya Ayaz Ata anlamına gelir.
Nardugan Bayramı İslamda var mı?
Farklı toplumların mitleri ve destanları incelendiğinde, hemen hemen tüm toplumların tarihinde doğaüstü varlıkların, iyi ve kötünün, gece ve gündüz, güneş ve ay hakkındaki efsanelerin varlığı dikkat çekicidir. Bunlardan biri de İslam öncesi bir Türk geleneği olan Nardugan kutlamalarıdır.
Narduganda’da neler yapılır?
Evler temizlenir, herkes en güzel kıyafetlerini giyer ve ağacın etrafında şarkılar söylenirdi. Yaşlıları ziyaret etmek bu bayramın en önemli geleneklerinden biriydi. Aileleri bir araya getiren ve büyük bir coşku yaratan bu bayram, halılara, kilimlere ve hatta Türk kültürüne ait eserlere de yansır.
21 Aralık Şeb-i Yelda nedir?
Kışın en uzun günü olan 21 Aralık, gecenin uzunluğu nedeniyle birçok kültürde özel bir gün olarak kabul edilir. Farsçada Şeb-i Yelda (en uzun gece) olarak adlandırılan günde, insanlar bir araya gelir ve gecenin bilinmezliğinden kaçmak ve baharın gelişine hazırlanmak için ritüeller gerçekleştirirler.
Şebi Yelda gecesi ne yapılır?
İranlı aileler, şans ve bereket getirdiğine inandıkları Şeb-i Yelda’yı, büyüklerin evlerinde bir araya gelerek küçüklere hediyeler alarak kutluyorlar. Nar, karpuz ve fındık, bu akşam için özel olarak kurulan sofraların vazgeçilmez malzemeleri arasında yer alıyor.
Türklerin yılbaşı ne zaman?
Türk takvimine göre gündüz/gece, güneşin koç burcuna girdiği yılın ilk günüdür. Bugün kullandığımız takvime göre, bazen 21 mart’a bazen de 22 mart’a denk gelen bugün, Türk takviminin yeni günü, yılbaşıdır.
21 Aralık gecesi ne olur?
KIŞ İNDİRİMİNDE NELER OLUR? Kış gündönümü olarak kabul edilen 21 Aralık’ta, günler Kuzey Yarımküre’de uzamaya, Güney Yarımküre’de ise kısalmaya başlar. Bu, Kuzey Yarımküre’nin en uzun geceyi, Güney Yarımküre’nin ise en uzun gündüzü yaşadığı gündür.
21 Aralık ne olmus?
21 Aralık (bazı yıllarda 22’si) Kuzey Yarımküre’dekiler için yılın en kısa günü ve en uzun gecesidir. Bu tarihten sonra günler tekrar uzamaya başlar ve bu sefer 21 Haziran’da en uzun günü ve en kısa geceyi yaşarız. Güney Yarımküre’dekiler için ise tam tersi geçerlidir.
21 Aralık günü ne yapılır?
Nar kırma geleneği nasıl gerçekleştirilir? Nar kırma veya nar patlatma olarak bilinen bu gelenek, Kış Jübilesi olarak adlandırılan 21 Aralık’ta veya Yılbaşı Gecesi’nde gerçekleştirilir. Bu geleneği sürdürmek için bir nar alınır, hızla ön kapının önündeki yere atılır ve patlatılır.
Türkler neden yılbaşı kutlar?
Eski Türk astrolojisinde, her yıl 21-22 Aralık arasında, gün geceyle savaşır ve sonunda güneş kazanır. Yeni Yıl, bu zaferden sonraki ilk dolunayda kutlanırdı. Atalarımız için bu bayram bir “yeniden doğuş bayramı”ydı.
Yılbaşı Türk geleneği mi?
İslam kültüründe büyüyenler için Yeni Yıl kutlamaları artık bir Hristiyan geleneği olarak kabul ediliyor. Ancak Hayat Ağacı kültürünün Türkiye’de yaygın olduğunu düşünürsek, Türk Yeni Yıl kutlamalarının Hristiyanlıktan çok daha eski olduğunu söyleyebiliriz.
Türklerin Noel’in babası kimdir?
Nar, güneş; Durgan, doğan güneş anlamına gelir. Bazı araştırmacılar, Noel Baba figürünün, Hun-Türkler tarafından Avrupa’ya getirilen Ayaz Ata figürünün bir türevi olduğunu ileri sürmektedir.
Ağaç süsleme Türk geleneği mi?
Eski Türk Toplumlarında Ağaç Süsleme Geleneği Türk toplumlarının en eski çağlardan günümüze kadar ortak inançlarından biri de ağaçların veya belirli ağaç türlerinin kutsal sayılmasıdır.
Türklerin yeni yılı ne zaman?
Türk takvimine göre gündüz/gece, güneşin koç burcuna girdiği yılın ilk günüdür. Bugün kullandığımız takvime göre, bazen 21 mart’a bazen de 22 mart’a denk gelen bugün, Türk takviminin yeni günü, yılbaşıdır.
Türkler yeni yılı nasıl kutlar?
Kutlama gününde insanlar yeni kıyafetler giyer. Tüm akrabalar bir araya gelir ve özel yemekler hazırlanır. Eski Türk astrolojisinde, her yıl 21-22 Aralık arasında, gün geceyle savaşır ve sonunda güneş kazanır. Yeni Yıl, bu zaferden sonraki ilk dolunayda kutlanır.
Yılbaşı Türk geleneği mi?
İslam kültüründe büyüyenler için Yeni Yıl kutlamaları artık bir Hristiyan geleneği olarak kabul ediliyor. Ancak Hayat Ağacı kültürünün Türkiye’de yaygın olduğunu düşünürsek, Türk Yeni Yıl kutlamalarının Hristiyanlıktan çok daha eski olduğunu söyleyebiliriz.